Viscerale manipulaties

Viscerale manipulaties zijn door Jean-Pierre Barral ontwikkelde gerichte, subtiele manuele technieken, die het herstel van een normale, gezonde beweeglijkheid van het bindweefsel rondom de inwendige organen (=viscera) ondersteunen.

Bij een optimale gezondheid bestaat er tijdens activiteiten een voortdurende beweging en glijden tussen het bindweefsel van de inwendige organen en zijn omgeving. Echter, als een orgaan niet optimaal kan bewegen (ten gevolge van bijv. infecties, ontstekingen, verklevingen, abnormale spanning of verplaatsing) dan zal het andere organen en lichaamsstructuren ongunstig beïnvloeden. Deze disbalans zal in eerste instantie beperkingen en chronische irritatie in de spieren en gewrichten creëren. Op langere termijn kunnen er ook klachten ontstaan van de organen zelf, zoals bijv. obstipatie en maagzuur.
Het viscerale systeem is neurologisch en mechanisch sterk verbonden met het gehele bewegingsapparaat. Daarom zit in het gebied waar u de pijn voelt vaak níet de oorzaak van de klachten. Iemand met hartklachten bijvoorbeeld, voelt geen pijn aan zijn hart, maar kan last hebben van een pijnlijke arm. Zo kan bijvoorbeeld een stoornis in het bindweefsel rondom de lever of galblaas tot pijnklachten leiden in de rechterschouder of een frozen shoulder. De manueel visceraal therapeut richt zich daarom niet alleen op het gebied waarin een klacht optreedt, maar op het hele lichaam. Naast de orgaansystemen worden ook de wervelkolom, het bekken en de gewrichten (hard frame), zenuwen en bloedvaten die de inwendige organen omgeven onderzocht en behandeld.
Jacco Wonink is gecerificeerd manueel visceraal therapeut. Viscerale manipulaties is een in Nederland jonge therapievorm waardoor er nog géén vergoeding mogelijk is via de zorgverzekering.

Nieuws

PNE: Nieuwe innovatieve therapievorm in onze praktijk!

PNE (Percutaneous Needle Electrolysis) is een therapievorm waarbij onder controle van echobeeld een dry needling naald precies in het aangedane deel van een structuur wordt ingebracht en vervolgens kort een galvanische stroom toegediend krijgt.

Lees meer
Verantwoord bewegen in de hitte, waar moet je op letten?

Het is zomer maar tegelijk met die warmte komen ook de waarschuwingen: drink genoeg, vermijd de volle zon en kijk uit met al te zware inspanningen. Maar wat als je toch lekker buiten wilt bewegen?

Lees meer
Reden verlies kraakbeen bij niet bewegen ontdekt

Beweging is belangrijk voor je gewrichten. Als je te weinig beweegt, verdwijnt je kraakbeen.

Lees meer