Craniosacraal therapie

Craniosacraal therapie is de manuele behandeling van het craniosacrale systeem – en de daarmee samenhangende structuren – d.m.v. behandeltechnieken, die door Dr. John E. Upledger beschreven zijn en verder ontwikkeld worden.

De behandelmethode is systeem georiënteerd in plaats van symptoom georiënteerd. Dat betekent dat de behandelaar door middel van behandeling van specifieke onderdelen van het craniosacrale systeem een indirecte invloed op symptomen van de mens kan hebben. Er wordt dus niet een symptoom maar een systeem behandeld.
De craniosacraal therapie heeft haar wortels liggen in de osteopathie, maar heeft in de diagnostische en therapeutische aanraking een andere dimensie. Craniosacraal therapie is een therapie die gericht is op ontspanning van het lichaamsbindweefsel en dat wordt bewerkstelligd door subtiele druktechnieken.
Een beperking in het bindweefsel kan op diverse manieren (mechanisch, chemisch, emotioneel) ontstaan. Zodoende kijkt de craniosacraal therapeut niet alleen naar de oorzaken van letsels in het licht van pathologie en mechanische verstoringen door bijvoorbeeld ziekte, ontstekingen en trauma, maar ook naar emotionele factoren die leiden tot fysieke klachten.
Daarbij wordt een specifieke dialoog gevoerd met de patiënt ten einde inzicht te krijgen in de emotionele belasting die is ontstaan in het onderbewuste van de patiënt ten tijde van het emotionele trauma en de daarbij ontstane restricties in het weefsel.
Craniosacraal therapeuten worden daarom naast hun opleiding in anatomie, fysiologie en pathologie, opgeleid in psychotherapeutische en communicatieve vaardigheden om deze dialoog goed te kunnen begeleiden. Ze hebben kennis en kunde opgedaan omtrent emoties, persoonsontwikkeling, vermijdingsmechanismen, compensatiesystemen, overdracht en tegenoverdracht en de inhoud van de DSM IV.

Nieuws

PNE: Nieuwe innovatieve therapievorm in onze praktijk!

PNE (Percutaneous Needle Electrolysis) is een therapievorm waarbij onder controle van echobeeld een dry needling naald precies in het aangedane deel van een structuur wordt ingebracht en vervolgens kort een galvanische stroom toegediend krijgt.

Lees meer
Verantwoord bewegen in de hitte, waar moet je op letten?

Het is zomer maar tegelijk met die warmte komen ook de waarschuwingen: drink genoeg, vermijd de volle zon en kijk uit met al te zware inspanningen. Maar wat als je toch lekker buiten wilt bewegen?

Lees meer
Reden verlies kraakbeen bij niet bewegen ontdekt

Beweging is belangrijk voor je gewrichten. Als je te weinig beweegt, verdwijnt je kraakbeen.

Lees meer