Dry needling

Dry Needling is een specialisatie van de fysiotherapeut die zich richt op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat veroorzaakt door triggerpoints. Een triggerpoint is een verkrampt deel van een spier die voelbaar is als een verharding en die naast lokale drukpijn ook vaak elders in het lichaam pijn veroorzaakt (uitstraling). Door middel van een speciale techniek worden de verhardingen in spieren aangeprikt met een naald en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.

Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij Dry Needling wordt één naald gebruikt waarmee kortdurend de spier wordt behandeld, de naald blijft dus niet zitten. Dry Needling werkt direct in op de spieren en niet zoals bij acupunctuur op energiebanen.

Triggerpoints kunnen een heel scala aan verschijnselen veroorzaken, zoals: pijn en stijfheid lokaal in een spier met of zonder uitstraling, bewegingsbeperkingen en/of stijfheid, verminderde kracht in de spier, maar ook reacties zoals zweten, hoofdpijn, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen en/of kramp.

Triggerpoints kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde beweging of een ongeval, langdurig verkeerde houding, overbelasting van bijvoorbeeld arm, schouder en/of nek zoals bij gebruik van de computer, overbelasting en/of blessures door sport, langdurige afwezigheid van beweging bijvoorbeeld door gips, brace, bedlegerigheid of na een operatie, stress en depressie, slaaptekort, te strakke kleding, kou en ziekte zoals de griep.

Nieuws

PNE: Nieuwe innovatieve therapievorm in onze praktijk!

PNE (Percutaneous Needle Electrolysis) is een therapievorm waarbij onder controle van echobeeld een dry needling naald precies in het aangedane deel van een structuur wordt ingebracht en vervolgens kort een galvanische stroom toegediend krijgt.

Lees meer
Verantwoord bewegen in de hitte, waar moet je op letten?

Het is zomer maar tegelijk met die warmte komen ook de waarschuwingen: drink genoeg, vermijd de volle zon en kijk uit met al te zware inspanningen. Maar wat als je toch lekker buiten wilt bewegen?

Lees meer
Reden verlies kraakbeen bij niet bewegen ontdekt

Beweging is belangrijk voor je gewrichten. Als je te weinig beweegt, verdwijnt je kraakbeen.

Lees meer